مرکز آموزش الکترونیکی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران

آخرین مطالب

کمک های اولیه در مراقبت از کودکان

کمک های اولیه در مراقبت از کودکان

کودکان و نوجوانان یکی از گروههای در معرض خطرند، و چنانچه در معرض آسیب قرار بگیرند، سرعت عمل در امدادرسانی به آنان از بروز مشکلات جدی در آینده آنان جلوگیری خواهد نمود.پس بهتر است کمک های اولیه را بلد باشیم و هر کس باید قادر به ارائه کمک های اولیه باشد، چرا که بیشتر افراد سرانجام در موقعیتی قرار خواهند گرفت که به این مهارت نیاز داشته باشند. 

این کتاب توسط صلیب سرخ کانادا تهیه و به همت داوطلب جمعیت هلال احمر ایران امیر مختاری زاده ترجمه گردیده است. نظارت علمی این کتاب نیز توسط دکتر غلامرضا معصومی داوطلب جمعیت هلال احمر، متخصص طب اورژانس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گردیده و در شورای انتشارات موسسه آموزش عالی هلال ایران نیز به تصویب رسیده است. 

مطالعه این کتاب برای همه پدران، مادران، مربیان مهدکودک ها و مدارس، مراقبین کودکان ضروری و لازم است. پس فرصت را از دست ندهید؟

تقدیم به نگاه مهربان شما: 

دانلود فایل کمک های اولیه در مراقبت از کودکان

چنانچه مطالب این محتوا را مفید می دانید، شما نیز می توانید با اهدای هر میزان از مبلغ که تمایل دارید، و یا انتشار این محتوا در بین آشنایان و دوستان، در جنبش خیرخواهانه آموزش همگانی آمادگی در سوانح و حوادث شریک شوید.

ما با شما عدالت آموزشی را با شعار آموزش همگانی، همه جا، همه وقت، برای همه را، تحقق خواهیم بخشید.

لینک اهدای مبلغ

ادامه مطلب

راه های کنترل و پیشگیری از آتش سوزی

راه های کنترل و پیشگیری از آتش سوزی

هرساله در ایران عده‌ای به علت آتش‌سوزی جان خود را از دست داده و بسیاری مصدوم و معلول می‌شوند. بسیاری از موارد این آتش‌سوزی‌ها قابل پیشگیری هستند. خسارات مالی ناشی از آتش‌سوزی نیز گاهی سر به میلیاردها تومان در سال می‌زند. ‌شهروندان ‌برای مراقبت از خود‌، ‌اعضای خانواده، دوستان و نیز اموال باید با ویژگی‌های آتش‌سوزی آشنایی داشته باشند. آتش‌سوزی ‌سریعاً گسترش پیدا کرده ‌و معمولاً فرصت آن نیست تا اشیای با ارزش را جمع‌آوری کرد ‌یا حتی یک تلفن زد. آتش‌سوزی می‌تواند در عرض دو دقیقه جان آدم را به خطر بیاندازد. در عرض ۵ دقیقه محل سکونت در میان شعله‌های آتش محصور خواهد شد. گرما و دود حاصل از آتش‌سوزی می‌تواند به مراتب از شعله‌های آن خطرناک‌تر باشد. استنشاق هوای بسیار گرم می‌تواند به ریه‌های انسان آسیب برساند. آتش‌سوزی موجب تولید گازهای سمی می‌شود که می‌تواند موجب اختلال شعور یا خواب آلودگی در انسان شود. گاهی اوقات آتش‌سوزی به جای آنکه موجب فرار انسان از موقعیت شود باعت می‌شود تا به خواب عمیقی فرو برود. خفگی مهم‌ترین علت مرگ ناشی از آتش‌سوزی قلمداد شده ‌و در مقایسه با سوختگی ۲ تا ۳ برابر تلفات بیشتری به همراه دارد.

اقدامات حفاظتی و ‌مراقبتی

قبل آتش سوزی

  • باید آژیر شناسایی دود یا آشکارساز دور را در محل سکونت یا کار نصب کرد. اگر این آژیر یا آشکارساز ‌درست کار کند، احتمال مرگ و میر به دلیل آتش‌سوزی به نصف کاهش می‌یابد.
  • در هر طبقه‌ای از ساختمان محل سکونت یا کار یک آشکارساز ‌نصب شود. بهتر است آشکارساز، خارج از اتاق خواب روی سقف یا نزدیک سقف (‌۱۰ تا ۲۵ سانتی‌متر پایین‌تر از سقف)، در بالای راه‌پله‌ها یا در مجاورت آشپزخانه (‌اما نه در داخل آن‌) نصب شود.
  • این آژیرها ‌باید هر ماه یک‌بار تست و تمیز شوند. باتری آن‌ها نیز سالی یک‌بار تعویض شود. هر ۱۰ سال یک‌بار هم آژیرها جایگزین شوند.
  • با اعضای خانواده راه‌های فرار از آتش‌سوزی بررسی شده و فرار از هر کدام از اتاق‌ها تمرین شود.
  • نباید ‌پنجره‌ها میخ‌کوبی شده باشد و یا رنگ‌کاری مانع از بازشدن آن‌ها شود.
  • چارچوب پنجره‌ها باید ‌دارای حفاظ ایمنی در برابر آتش‌سوزی بوده و به راحتی از داخل باز شود.
  • اگر محل سکونت یا کار ‌چند طبقه است‌، باید ‌به فکر تهیه نردبان فرار بود. حفاظ‌های بیرونی طوری طراحی شوند که بتوان آن‌ها را به راحتی از سمت داخل باز کرد.
  • به اعضای خانواده آموزش داده شود که هنگام فرار از آتش به کف اتاق نزدیک‌تر باشند، زیرا هوای آنجا ایمن‌تر است.
  • انبارها به طور مداوم پاکسازی شده ‌و نباید اجازه داد زباله‌ها (‌مانند روزنامه‌ها و مجلات قدیمی) در آنجا انبار شوند.
  • بهتر است از مایعات قابل اشتعال نظیر بنزین‌، نفت و گازوییل در محیط داخلی خانه استفاده نشود‌. این گونه مایعات باید در ظروف مخصوص و در جای مناسب نگهداری شوند. نباید ‌در مجاورت این مایعات سیگار کشید.
  • کهنه‌های پارچه آغشته به مایعات قابل اشتعال بعد از استفاده، باید دور ریخته شوند‌.
  • دودکش‌های خانه عایق‌کاری شوند. دودکش باید حدود یک متر از سقف بلندتر باشد. در اطراف دودکش یا بالای آن نباید چیزی آویزان باشد.
  • هنگام استفاده از منابع گرمایی جایگزین، ‌موارد ‌احتیاط به دقت رعایت شوند.
  • چراغ‌های نفتی مورد استفاده باید استاندارد باشند. این چراغ‌ها باید در فضای بیرون از منزل پر از نفت شوند و باید مطمئن شد که کاملاً سرد شده باشند. ‌
  • فاصله منابع گرما‌ (‌چراغ و بخاری نفتی و‌…) تا مواد قابل اشتعال باید حداقل یک متر باشد. کف اتاق و دیوارهای مجاور، ‌باید عایق کاری مناسبی داشته باشند.
  • فقط از همان نوع سوختی استفاده شود که برای دستگاه گرمایی به ویژه توسط شرکت سازنده توصیه شده است.
  • خاکسترها باید ‌در ظروف فلزی مخصوص و در فضای باز و دور از محل سکونت انبار شوند.
  • شعله‌های باز ‌باید دور از دیوار‌، اثاثیه خانه‌، پرده و سایر مواد قابل اشتعال قرار داشته باشند.
  • در جلوی اجاق گاز صفحه‌ای محافظ قرار داده شود.
  • هر ساله امکانات گرمایی مورد استفاده ‌باید توسط فرد با صلاحیت بررسی گردند.
  • کبریت و فندک را ‌باید در جایی بلند، دور از دسترس کودکان قرارداد.
  • نباید در رختخواب یا هنگام خواب آلودگی یا هنگام مصرف دارو، سیگار کشید. برای افراد سیگاری، زیر سیگاری (‌دارای گودی و ضخامت مناسب) تهیه شود. قبل از انداختن ته سیگار در ظروف زباله ‌باید آن را با آب خاموش کرد.
  • به هنگام خروج از هر نوع دودی بهتر است ‌سینه‌خیز حرکت کرد. دودهای سنگین و گازهای سمی در مرحله اول در زیر سقف متراکم می‌شوند.
  • به هنگام فرار ‌بهتر است درهای پشت سر ‌را بست ‌تا سرعت گسترش آتش‌سوزی به تأخیر بیفتد.
  • بعد از خروج، ‌بهتر است کماکان در محیط بیرون ماند ‌و وارد خانه نشد‌ و ‌فورا به ۱۱۵ تلفن زد.

بعد آتش سوزی

  • اگر فردی خودش دچار سوختگی شده باشد یا در کنار او ‌افرادی دچار سوختگی شده‌اند ‌باید سعی کند که به اورژانس زنگ بزند (‌تلفن ۱۱۵)‌. قسمتهایی از ‌بدن که دچار سوختگی شده‌اند را باید ‌سرد کرده و پوشاند تا دچار آسیب‌دید‌گی یا عفونت نشود.
  • اگر کسی ‌به هنگام ورود به ساختمانی متوجه دود یا گرما ‌شد‌، ‌بهتر است فوراً آنجا را ترک کند.
  • اگر ‌کسی مستاجر چنین ساختمانی است، بهتر است ‌فوراً با مالک ساختمان تماس بگیرد.
  • نباید درب گاوصندوق‌ها را قبل از سردشدن ‌باز کرد چون ممکن است ‌چندین ساعت گرمای شدید را در خود نگهداشته و احتمال دارد محتویات آن‌ منفجر یا ‌شعله‌ور شود.
  • اگر بازرس ساختمان به علت خطرناک بودن، توصیه به ‌ترک محل کند، لازم است از فردی معتمد درخواست شود که از ‌اموال ‌موجود در آن مراقبت کند.
  • اگر فردی خودش دچار سوختگی شده باشد یا در کنار او ‌افرادی دچار سوختگی شده‌اند ‌باید سعی کند که به اورژانس زنگ بزند (‌تلفن ۱۱۵)‌. قسمتهایی از ‌بدن که دچار سوختگی شده‌اند را باید ‌سرد کرده و پوشاند تا دچار آسیب‌دید‌گی یا عفونت نشود.
  • اگر کسی ‌به هنگام ورود به ساختمانی متوجه دود یا گرما ‌شد‌، ‌بهتر است فوراً آنجا را ترک کند.
  • اگر ‌کسی مستاجر چنین ساختمانی است، بهتر است ‌فوراً با مالک ساختمان تماس بگیرد.
  • نباید درب گاوصندوق‌ها را قبل از سردشدن ‌باز کرد چون ممکن است ‌چندین ساعت گرمای شدید را در خود نگهداشته و احتمال دارد محتویات آن‌ منفجر یا ‌شعله‌ور شود.
  • اگر بازرس ساختمان به علت خطرناک بودن، توصیه به ‌ترک محل کند، لازم است از فردی معتمد درخواست شود که از ‌اموال ‌موجود در آن مراقبت کند.
ادامه مطلب

کوهستان (کوه‌پیمایی)

کوهستان (کوه‌پیمایی)
  1. برای حفظ ایمنی و محافظت از جان خود در روزهای بارانی یا برفی از رفتن به ارتفاعات و کوه‌پیمایی پرهیز کنید. مگر آموزش دیده اید و تجهیزات کافی همراه دارید.
  2. برای حفظ جان و ایمنی خود به خاطر داشته باشید هنگام بارش باران یا برف، زمان مناسبی برای کوه‌پیمایی به خصوص برای صعود به ارتفاعات نیست. و درصورت قرار گرفتن در این وضعیت زیر درختان محل امنی برای پناه گیری نمیباشد.
  3. برای حفظ جان و ایمنی خود در فصل زمستان از عبور از دامنه‌ها و مسیرهای پربرف و شیب‌های تند پرهیز کنید.
  4. اگر در معرض وقوع بهمن قرار گرفتید با هر وسیله‌ای جلو دهان و بینی خود را بپوشانید.
  5. اگر در معرض بهمن قرار گرفتید، سعی کنید با کمک دست‌ها، محدوده ای را جلو صورتتان برای هوا ایجاد کنید. بیشتر مرگ‌ومیر ناشی از بهمن به خاطر خفگی است، لذا ایجاد فضایی برای ورود هوا و تنفس مهم‌ترین کاری است که می‌توانید انجام دهید.
  6. هنگام ریزش بهمن نفس را در سینه حبس کنید زیرا این کار از ورود ذرات برف به دهان و بینی، یخ‌زدگی و فشردگی ریه‌ها و در نتیجه خفگی جلوگیری می‌کند.استفاده از دستمال گردن کشی قبل از قرار گیری در محل خطر ریزش بهمن و نخ بهمن مفید است.
  7. هنگام ریزش بهمن باید در بهمن مثل زمانی که در سیلاب هستید، شنا کنید تا خود را به روی سطح بهمن برسانید.
  8. اگر در زیر بهمن مدفون شدید، به یاد داشته باشید نمی‌توان تشخیص داد که جهت بالا کدام طرف است، برای این کار می‌توانید با بیرون انداختن آب دهان (خلاف جهت حرکت آب دهان، سمت بالا است)، جهت را تشخیص دهید.
  9. برای پیشگیری از خطرات ناشی از سقوط بهمن و کاهش قدرت آن، از قطع درختان در مناطق کوهستانی و کوهپایه‌ای خودداری کنید.
  10. در مواقعی که بارش برف شدید است، از کوه‌پیمایی، کوهنوردی و صعود اجتناب کنید.
  11. در مواقعی که بارش برف شدید است، از تردد در جاده‌های بهمن خیز خودداری کنید.
  12. در روزهای زمستانی که وزش باد شدید است از کوه‌پیمایی و کوهنوردی خودداری کنید.
  13. هنگام صعود در مناطق کوهستانی و برف‌گیر ضروری است وسایل، لوازم و ابزار کوهنوردی اعم از لوازم فنی، پوشاک، تغذیه، وسایل امدادی، تلفن همراه و … را به همراه داشته باشید.
  14. هنگام کوهنوردی در زمستان توصیه می‌شود وسایل ارتباطی مانند بی‌سیم، تلفن همراه و زنده یاب بهمن (DVA(detector victim avalanche)) حتماً به همراه داشته باشید.
  15. هنگام کوهنوردی، دوستان یا اعضای خانواده را در جریان برنامه صعود و کوهنوردی خود قرار دهید.
  16. به یاد داشته باشید چنانچه در معرض سقوط بهمن قرار گرفتید، به سمت عوامل بازدارنده مانند درخت‌ها و درختچه‌ها، سنگ‌ها برای پناه گرفتن حرکت کنید.
  17. به یاد داشته باشید هنگام سقوط بهمن، قبل از فرورفتن در زیر برف، وسایلی از خود را به بالا پرتاب کنید تا جستجوگران بتوانند با یافتن آن‌ها مسیر شما را تشخیص دهند.
  18. به یاد داشته باشید هنگام سقوط بهمن، همه تجهیزات مخصوصاً اشیای فلزی و برنده را از خود دور کنید.
  19. به یاد داشته باشید هنگام کوهنوردی، از مسیرهای شناخته‌شده عبور کنید.
  20. به یاد داشته باشید هنگام کوهنوردی، با شنیدن کوچک‌ترین صدایی که حکایت از نشست و ریزش و سقوط بهمن دارد، به‌سرعت منطقه را ترک کنید.
  21. به یاد داشته باشید هنگام کوهنوردی تا حد امکان باید از بالای محدوده بهمن (نزدیک به تاج بهمن) عبور کنید تا حجم برف کمتری بالای سرتان باشد.
  22. به یاد داشته باشید هنگام کوهنوردی درشیب‌های تند بهمن‌گیر، روی برف به‌صورت زیگزاگ راه نروید و تا حد امکان به‌صورت یک خط مستقیم روی برف بالا بروید.
  23. به یاد داشته باشید هنگام کوهنوردی در زمستان، درصورتی‌که نمی‌توانید شیبی را دور بزنید تا حد امکان باید ارتفاع بگیرید تا در مسیر طولانی بهمن قرار نگیرید.
  24. هنگام عبور از مناطق کوهستانی پر از برف، باید از بوق زدن یا بلند کردن صدای پخش صوت وسیله نقلیه در این مسیرها که می‌تواند موجب ریزش بهمن شود خودداری کنید.
  25. هنگام کوهنوردی در زمستان، ارتعاشات صدا باعث ریزش بهمن می‌شود، بنابراین، درجاهایی که خطر ریزش بهمن وجود دارد باید از فریاد زدن پرهیز کنید.
  26. در هنگام وقوع حادثه سریعا با شماره 112 جمعیت هلال احمر تماس بگیرید.
ادامه مطلب

کتاب اقدامات اولیه در حوادث رانندگی

کتاب اقدامات اولیه در حوادث رانندگی

در راستای اجرای ماده 46 قانون احکام دائمی توسعه کشور و با هدف ارتقای فرهنگ ایمنی و بالا بردن انضباط ترافیکی، اولین کتاب کاربردی با رویکرد رانندگی ایمن و اقدامات اولیه در حوادث رانندگی توسط جمعیت هلال احمر منتشر شد. 

مطالعه این کتاب برای تمامی رانندگان درون شهری و برون شهری الزامیست و بکارگیری نکات داخل آن می تواند در نجات جان انسانها موثر باشد.این کتاب به کوشش جمعی از مجرب ترین مربیان حوادث جاده ای جمعیت هلال احمر و با تایید شورای انتشارات موسسه علمی کاربردی هلال ایران به چاپ رسیده است. 

با مطالعه این کتاب قهرمان جهان شوید. 

نویسندگان: محمد پوراکرامی، هادی محمودی، ممد مهدی حق گو، الیاس نبهانی 

دانلود کتاب اقدامات اولیه در حوادث ترافیکی

چنانچه مطالب این محتوا را مفید می دانید، شما نیز می توانید با اهدای هر میزان از مبلغ که تمایل دارید، و یا انتشار این محتوا در بین آشنایان و دوستان، در جنبش خیرخواهانه آموزش همگانی آمادگی در سوانح و حوادث شریک شوید.

ما با شما عدالت آموزشی را با شعار آموزش همگانی، همه جا، همه وقت، برای همه را، تحقق خواهیم بخشید.

لینک اهدای مبلغ

مبالغ اهدایی شما صرف توسعه آموزش های همگانی خواهد شد. 

ادامه مطلب

آماده باش با پدرو (جلد دوم)

آماده باش با پدرو (جلد دوم)

زمین لرزه چیست و چگونه در برابر آن آماده باشیم؟

فایل کتاب

بازآفرینی: فاطمه لاله‌خواه

مترجم: سحر شم آبادی

با همکاری: معصومه یاسبلاغی کارشناس تدوین محتوای آموزش همگانی 

زیر نظر: اداره کل تشریفات و ارتباطات بین المللی معاونت امور بین الملل و حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمر 

چنانچه مطالب این محتوا را مفید می دانید، شما نیز می توانید با اهدای هر میزان از مبلغ که تمایل دارید، و یا انتشار این محتوا در بین آشنایان و دوستان، در جنبش خیرخواهانه آموزش همگانی آمادگی در سوانح و حوادث شریک شوید.

ما با شما عدالت آموزشی را با شعار آموزش همگانی، همه جا، همه وقت، برای همه را، تحقق خواهیم بخشید.

لینک اهدای مبلغ

ادامه مطلب

آتش سوزی جنگل ها و مراتع

آتش سوزی جنگل ها و مراتع

برای دریافت پوستر در سایز اصلی  کلیک کنید. 

برای دریافت پوستر در سایز اصلی کلیک کنید. 

برای دریافت پوستر در سایز اصلی کلیک کنید. 

چنانچه مطالب این محتوا را مفید می دانید، شما نیز می توانید با اهدای هر میزان از مبلغ که تمایل دارید، و یا انتشار این محتوا در بین آشنایان و دوستان ویا همکاری داوطلبانه در طراحی و تولید آموزش های جذاب، در جنبش خیرخواهانه آموزش همگانی آمادگی در سوانح و حوادث شریک شوید. هرجانی که نجات دهید، گویی جهانی را نجات داده اید. 

ما با شما عدالت آموزشی را با شعار آموزش همگانی، همه جا، همه وقت، برای همه را، تحقق خواهیم بخشید.

لینک اهدای مبلغ

ادامه مطلب

آیا تاکنون به زلزله احتمالی تهران فکر کرده اید؟

آیا تاکنون به زلزله احتمالی تهران فکر کرده اید؟

به نقل از علی صداقتی خیاط در مقاله پیامدهای اجتماعی و روانی زلزله می خوانیم:
"پدران و پدربزرگانمان چنین می‌پنداشتند که‌ غولی‌ در پای البرز کوه خفته. غولی که دم و بازدمش زمین را می‌لرزاند و سـنگ‌ها را جـابجا می‌کند. گاهی خمیازه می‌کشد و مشتی به سـینه‌ مـی‌کوبد‌ که در اثـر آن زمـین‌ گـهواره‌ جنبان می‌شود. و وای به آن روز کـه غول بیدار شود و از زیر زمین بیرون بیاید. درختان ریشه‌کن می‌شوند و صخره‌ها فرو می‌ریزند و راه‌ فراری‌ بـرای جـنبنده‌ای باقی نمی‌ماند.چنین‌ غولی در تاریخ مکتوب شـهر ری و تـهران بـارها بـیدار شـده و جز خرابی و مـصیبت و نـاامنی و قحطی چیزی بر جای نگذاشته." این مستند گوشه ای از بیدار شدن این غول خفته را به نمایش گذاشته است.

مستند "تهران چند درجه ریشتر" ساخته پیروز کلانتری محصول سال 1385 گروه مستند شبکه 4 و روایتی مستند از زلزله احتمالی تهران است که تصویربرداری آن را رضا تیموری بر عهده داشته است.

پيروز كلانتری کارگردان این مستند می گوید: " 60، 70 درصد آنچه كه درباره خطر زلزله مي‌توانست، گفته شود، در این مستند بيان شد. اين احساس را داشتم، كه اگر فقط بخواهيم، مخاطب را بترسانيم، يك نوع بي‌مسئوليتي شده است و در نهايت پيام فيلم اين بود، كه درباره زلزله بيشتر بفهميم. قصد داشتيم، روشنگري كنيم، كه در صورت وقوع زلزله چه اتفاق خواهد افتاد، كه به نظرم اين فيلم به نحو مناسبی اين موضوع را مطرح كرد. هدف ما اين بود كه اين اطلاعات را بی كم و كاست بيان كنيم و انتخاب را برعهده مخاطب بگذاريم و سعي داشتيم مقداری از هراس و ترس و تهديد دايمی را كه بالای سر مردم هست را نشان بدهيم. "

این مستند را حتما ببینید........

********************************آگاهی خانواده‌ را ارتقاء داده و جایزه بگیرید.

با هدف آمادگی در برابر مخاطرات و به منظور ارتقاء سطح آگاهی خانواده‌ به ما بپیوندید و ضمن دریافت پیام‌های آمادگی به صورت مستمر، با شرکت در مسابقات هفتگی؛ یک عدد کیف کمک‌های اولیه از محصولات جمعیت هلال احمر برنده شوید.

فضای مجازی(اینستاگرام)
instagram.com/rcs_education

 

ادامه مطلب